‘Utazás’ kategóriába tartozó bejegyzések

Hainan, a rohamosan fejlődő mesés sziget

2011. március 10. 22:06

Az elmúlt 20 év alatt a Kína  déli részén – és egyben legdélebbi pontján – fekvő Hainan sziget az ország leghíresebb üdülőhelye lett.

Az északon fekvő főváros Haikou-nál is népszerűbb a sziget déli partján található Sanya város és a mellette hosszan elterülő homokos tengerpart, Yalong Bay a szebbnél szebb szállodáival.

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Hírek, Utazás, Ázsia blog kategóriába. Cimkék:

Kalandozások Tibetben II. rész

2010. október 2. 0:19

Lhásza (Lha-sa) és környéke

Több mint két napos vonatút után izgatottan, ámde közel sem frissen érkeztünk meg a modern épületű Lhászai pályaudvarra. Az időjárás habár remek volt, viszont a levegőt szinte „harapnunk” kellett, hogy kellő mennyiségű oxigénhez jusson szervezetünk. Már a vonaton felhívták az utasok figyelmét, hogy „csak semmi sietség, semmi emelgetés” (az utasok méretes bőröndjeiről nyilván megfeledkeztek), mindent szépen lassan, kimérten csináljunk. A pályaudvar terminálját magunk mögött hagyva igencsak megörültünk, hiszen kedves kínai barátaink vártak ránk, s szálláshelyünkre kalauzoltak bennünket. Rövid kocsikázás után a régi, de gyönyörűen felújított Labrang (Bla-brang) kolostor előtt álltunk meg, amely – az utazók legnagyobb örömére – az utóbbi időben már exkluzív szállodaként működik.  Mondanom sem kell, este nem kellett álomba ringatni minket…

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Utazás kategóriába. Cimkék:

Kalandozások Tibetben I. rész

2010. szeptember 19. 16:25

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak megfordult már a fejében, hogy egyszer milyen jó is lenne eljutni a világ tetejére. Ha esetleg mostanában erre nem is nyílna lehetőségük, e rövid beszámoló segítségével bepillantást nyerhetnek eme titokzatos, távoli világba.

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Utazás kategóriába. Cimkék: ,

Az Emeishan hegy

2010. augusztus 7. 10:26

中国国际广播电台

Az Emei hegység a kínai Sichuan tartomány déli részén magaslik. Festői természeti szépségeiről, buddhista kultúrájáról, gazdag állat- és növényvilágáról, valamint különleges domborzatáról híres a világon. Az emberek a szentek hegyeként, a buddhisták birodalmaként, a növények birodalmaként, az állaltok birodalmaként és a geológiai múzeumként emlegetik az Emei hegységet.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Utazás kategóriába. Cimkék: ,

A Baiyangdian-tó nyáron

2010. augusztus 7. 9:56

A Baiyangdian-tó (白洋淀) számos kínai költeményben felbukkan, mint idillikus, gyönyörű táj. A tó ma állami szintű turisztikai terület, a Hebei tartománybeli Baoding városához tartozó Anxin megyében (河北省保定市安新县) található, Pekingtől 162 kilométerre délre. Tiszta, kék égbolt és óriási, természetes vizes terület várja a látogatókat. A nyár a legalkalmasabb időpont felkeresni a területet, ilyenkor a nádas szép zöldbe öltözteti a tavat, vízi madarak repdesnek, énekesmadarak csicseregnek és a kákavirág illata tölti meg a levegőt. Naplementekor a sugarak a vizet is pirosra festik, a halászok csónakjaikon hazatérnek, evezés közben hangosan énekelnek. Ebben a környezetben nem nehéz megfeledkezni a városi nyüzsgésről, de még önmagunkról sem.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Utazás kategóriába. Cimkék: , ,

Mongólia – Jurták és a nomád életmód

2010. július 24. 13:02

Mongóliáról az az általánosan elfogadott kép, hogy az emberek jurtában élnek és nomadizálnak. – Valóban, a jurta és a hozzá kapcsolódó állattartás a vidéken élő emberek többségének biztosít megélhetést, de korántsem olyan jelentős, miként azt gondoljuk.

Mongólia modern ország, amely gondosan őrzi és ápolja nemzeti hagyományait s meg is ismerteti azokkal a külföldi látogatókat.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Utazás kategóriába. Cimkék: , ,

Élményturizmus a japán teaültetvényeken

2010. július 8. 0:15

A Felkelő Nap országának egyik leghíresebb teatermő vidéke az egykori fővárostól délre fekvő Uji. A hatalmas ültetvényekkel körülvett település – kihasználva adottságait – 2008-ban új programmal gazdagította a japán idegenforgalmi kínálatot: szüretre invitálta a turistákat, ahol a résztvevők élőben is megtapasztalhatták a híres zöldtea-őrlemény, a matcha készítésének menetét. Kyōto város Wadzuka kerületébe idén már számos tea témájú elfoglaltsággal csábítják az utazókat.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Utazás, Ázsia blog kategóriába.

ELTE Konfuciusz Intézet