‘Riportok’ kategóriába tartozó bejegyzések

Tokió, tömeg, manga, karaoke, szaké

2013. január 5. 22:44

Tokió, tömeg, manga, karaoke, szaké

Ha visszagondolok Tokióra legelőször az a rengeteg ember jut eszembe, akik abszolút természetességgel hömpölyögtek az utcákon, és akiknek semmi szokatlan nem volt abban, hogy éjfélkor az utolsó metróra sietve szinte mozdulni sem lehet az aluljáróban. Akkor és ott éreztem át először igazán mi is az, egynek lenni a sok közül. Annyi ember volt, hogy egyáltalán nem éreztem magam tényezőnek, semminek. Ez egy kisebbfajta frusztrációt is szült, de Tokiónak azért vannak nyugodtabb, kicsit európaibb negyedei is, ahol komfortban éreztem magam.
Szóval az ottani embertömeg nekünk európaiaknak egyszerűen felfoghatatlan – legalábbis első blikkre biztosan – . Meg az is, hogy mégsem mennek egymásnak az utcán, mindenki a végtelenségig kedves, kiegyensúlyozott, az agresszió, az idegeskedés nyomát pedig sehol sem látni.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , , , ,

Az én nagyapám

2012. november 6. 11:22

Gondolom, hogy majdnem minden hozzám hasonló, hosszabb ideig külföldön élő kínai tehetetlenséget és szégyent érez, amiért nem tud rokonaival találkozni vagy ott lenni mellettük, amikor szükség lenne rá. Én is így érzek a nemrég eltávozott nagyapám miatt. A rettenetes távolság dacára nagyon közel álltunk egymáshoz. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen sokáig itt lehetett közöttünk, de az elmenetele mégis fáj.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

Magyar építészek – akik „beépültek” Ázsiába

2012. szeptember 30. 20:23

Pálffy György

30 éven át élt Japánban, így fordulhat elő, hogy az ázsiai szigetországban jobban ismerik, mint saját hazájában.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

A nagyvilág borzasztóan érdekes hely

2012. július 6. 10:17

Szerkesztőségünkben találkoztam Ellával. A szerkesztőnk mondta, hogy van itt egy hongkongi lány, aki Budapesten dolgozik egy művészeti központban és szívesen elmondaná, tulajdonképpen miért is jött el hozzánk. Egy érdekes, a világ dolgaira rendkívül nyitott, izgalmas személyiségű lányt ismerhettem meg.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

Magyar építészek – akik „beépültek” Ázsiába

2011. augusztus 28. 11:43

Hudec László – Sanghaj

Hála a 2008-ban Sanghajban lezajlott Hudec Évnek, ma már a magyarok körében sem teljesen ismeretlen Hudec László neve. Aki pedig járt már Sanghajban, szinte biztos, hogy akarva-akaratlanul, de találkozott Hudec-épülettel. A magyar építész az 1920-30-as években meghatározó szerepet játszott Sanghaj arculatának kialakításában

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék:

Wang Baisong – a színek varázslója

2011. július 7. 0:20

Ez év áprilisában látogattam el a pekingi 798 Művészeti Negyedbe. Az egyik galériában kiállított képek egyszerűen lenyűgöztek. Szerencsém volt és személyesen beszélhettem a festőművésszel, Wang Baisong-gal. Egy nagyon szerény, varázslatos személyiségű művész, aki 1996 óta foglalkozik festészettel. Eddigi pályafutása alatt számtalan kiállítása volt és jelentős sikereket ért el. A 2003-2004-es Pekingi Művészeti Kiállításon első díjat nyert. Kiállított Tajvanon, szerepelt a Világművészet lapban. Festményei jelentős kínai állami intézmények és nagyvállalatok épületeit díszítik. Kínai és külföldi magángyűjtők is rendszeresen vásárolják alkotásait.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Vendégségben – Látogatás egy Peking melletti lakóparkban

2011. június 21. 22:58

Mikor legutóbb Kínában jártam szerencsém volt és barátaim elvittek egy Peking melletti lakóparkba, hogy megmutassák a család legújabb ingatlanát.

A tulajdonosok Peking szívében laknak. Úgy gondolják, hogy pár év múlva, mire nyugdíjasok lesznek, ide fognak kiköltözni. Jelenleg hétvégenként használják az új „szerzeményt”, valahogy úgy, mint mi a víkendházakat.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Akik sohasem mondanak nemet

2011. április 4. 23:55

A Magyarországon élő kínaiak beilleszkedését a magyar nyelvtudás hiánya és a két nép közötti gondolkodásbeli különbségek is akadályozzák. Cikkünkben az utóbbiaknak eredtünk nyomába: milyen jellegzetes vonásai vannak a kínai viselkedéskultúrának és ezek közül melyek jelenthetnek konfliktusforrást a magyar hétköznapokban?

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Riportok, Ázsia blog kategóriába.

Zene szárnyán

2011. március 22. 23:55

A zene iránti rajongás röpítette Kína híres városából, Xi’anból hazánkba az ifjú hölgyet, Zhang Yu-t.

Főiskolásként az volt az elképzelése, hogy zenepedagógus lesz, de mivel kiderült, hogy nem csak hallása, de hangja is van, így az énekesi pálya felé fordult, ezen belül is az opera világa érdekelte.

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Riportok kategóriába. Cimkék:

Ők is köztünk élnek – azaz vietnamiak Magyarországon

2010. november 26. 0:15

A Közép–Kelet-Európában fekvő, ezeréves történelmével büszkédkedő Magyar Köztársaság – Vietnam területének kb. egyharmadával és lakosságának mintegy egykilencedével – jelenleg mintegy 5.000 fős vietnami kolóniának ad otthont.

tovább »

6 hozzászólás
Beküldve a(z) Riportok kategóriába. Cimkék: ,

ELTE Konfuciusz Intézet