‘Hírek’ kategóriába tartozó bejegyzések

275 milliárd dollárból tisztítják meg Peking levegőjét

2013. augusztus 6. 22:01

Kína 275 milliárd dollárt fog költeni a főváros levegőminőségének javítására az elkövetkező öt évben, közölte az AP hírügynökség. A lépés azt jelzi, hogy a vezetés látványos javulást szeretne elérni Kína levegőjének minőségében.

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

Lakáskultúra lottóveszteseknek

2013. június 16. 10:52

A CRI írása sok pekingi lakos életét megkeserítő problémáról számol be. Gyanítható, hogy ez nem csak Pekingben, hanem más kínai nagyvárosban is felbukkanó valós probléma lehet…

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

A bor története Kínában

2013. április 11. 7:39

Az ókori Kína híres történelem és irodalom tudósa, Sima Qian leghíresebb művében, A történetíró feljegyzéseiben így ír: „Wan [a mai Kazahsztán területén elterülő ókori állam] környékén szőlőből bort nyernek,” amit a gazdagok elraktároznak, és az évtizedekig eláll. Majd arról ír, a kínai követek magukkal hozták magjait, és Kínában is elkezdtek lucernát és szőlőt termeszteni, gazdaggá téve a földet. Ez bizonyítja, hogy több mint 2000 évvel ezelőtt, a nyugati Han korban Kína szőlőmagokhoz jutott, és a borkészítés technikáját is megszerezte. Vannak, akik úgy vélik, hogy az akkoriban a közép-ázsiai területekre küldött kínai felfedező és követ, Zhang Qian hozta kínai területre a szőlőmagokat és a borkészítés mikéntjét. A szőlőbor azonban sokáig csak az arisztokrácia körében terjedt el. A szőlőből készült bor szélesebb körben való elterjedését 1892-től datálhatjuk, amikor a tengerentúli kínai üzletember, Zhang Bishi a Shandong tartománybeli Yantai-ban megalapította szőlőbirtokát és borászatát. Ezzel kezdetét vette az ipari mértékű borgyártás Kínában.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

A Kínai Nemzetközi Rádió friss hírei között szerepel, hogy a kínai magáncégek jelentős része fektet be külföldön.

2013. március 11. 9:12

Wang Chao, kínai kereskedelmi miniszterhelyettes március 7-én Pekingben elmondta, hogy 2013 januárjáig a külföldre irányuló, nem pénzügyi jellegű befektetések teljes összegének 40 százalékát a kínai magánvállalkozások adták. A magánvállalkozások fontos szerepet játszanak Kína külföldi befektetéseiben.

tovább »

2 hozzászólás
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába.

Ízek, teák, kertek

2013. február 24. 19:37

2013. január 24-én a Corinthia Hotel Budapest Báltermében került sor a  Zürichi Kínai Turisztikai Hivatal, a Magyar-Kínai Kulturális Alapítvány és az MTVA közös rendezvényére, mely során bemutatták az” Ízek, teák, kertek” című útifilmet.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

A kínai tavaszünnep

2013. február 15. 9:43

A kínai tavaszünnep, azaz a holdújév kezdete idén január 9-re esett. A kínai hagyományos holdnaptár szerinti év első napja a tavaszünnep. Ez a kínai nemzet legnagyobb ünnepe, amely körülbelül olyan fontos a kínaiak számára, mint a karácsony a magyarok számára. A tavaszünnep családi ünnep. Ilyenkor valamennyi családtag összejön, a távolabb élők, dolgozók is hazatérnek, bármekkora távolságot is kelljen ehhez megtenniük. A holdújév az egész kínai lakosságot érinti, a kínai lakosság zömét adó han nemzetiségen kívül mintegy 20 kisebbség is megünnepli a holdújévet. A tavaszünnep a kínai hagyományos holdnaptár szerint az óév utolsó hónapjának 8. napjától az új év első hónapjának 15. napjáig tart. A törvény szerint a tavaszünnep háromnapos ünnep. Az emberek azonban egyhuzamban hét napot pihennek, majd két hétvégén a plusz négy napot ledolgozzák.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Tokió, tömeg, manga, karaoke, szaké

2013. január 5. 22:44

Tokió, tömeg, manga, karaoke, szaké

Ha visszagondolok Tokióra legelőször az a rengeteg ember jut eszembe, akik abszolút természetességgel hömpölyögtek az utcákon, és akiknek semmi szokatlan nem volt abban, hogy éjfélkor az utolsó metróra sietve szinte mozdulni sem lehet az aluljáróban. Akkor és ott éreztem át először igazán mi is az, egynek lenni a sok közül. Annyi ember volt, hogy egyáltalán nem éreztem magam tényezőnek, semminek. Ez egy kisebbfajta frusztrációt is szült, de Tokiónak azért vannak nyugodtabb, kicsit európaibb negyedei is, ahol komfortban éreztem magam.
Szóval az ottani embertömeg nekünk európaiaknak egyszerűen felfoghatatlan – legalábbis első blikkre biztosan – . Meg az is, hogy mégsem mennek egymásnak az utcán, mindenki a végtelenségig kedves, kiegyensúlyozott, az agresszió, az idegeskedés nyomát pedig sehol sem látni.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , , , ,

Akik otthon érzik magukat a pekingi IKEA-ban

2012. december 13. 9:14
Az IKEA pekingi áruháza pontosan olyan, mint a cég bármely más országban működő áruházai. Legalábbis zárás előtt és zárás után pont úgy néz ki a pekingi IKEA is, mint mondjuk a budapesti. No de nyitvatartási időben már egész más a helyzet. És persze nem azért, mert a pekingi IKEA-ban kínaiak vásárolnak, a budapestiben pedig magyarok. Hiszen a pekingiben is vásárolnak külföldiek, köztük magyarok is szép számmal, és vica versa, a budapestiben is vásárolnak külföldiek, köztük kínaiak is.

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Kelet mint inspiráció

2012. november 21. 13:07

Sanghajban a kontraszt ott van mindenben. A tradicionális keleti építészet  mellett megjelenik a modern, az  újgazdagsággal szemben pedig az elképesztő szegénység. Mindezzel együtt jó rezgése van a városnak, nyugtató energiák a templomokban, kertekben, pezsgő élet a modern felhőkarcolókkal teli városban. Mindkettőnek van varázsa.

A Tv2 riportereként volt szerencsém két hetet eltölteni Ázsiában. A távol-keleti túrán a forgatások mellett azért pihentem is, na meg amennyire csak tudtam próbáltam magamba szívni a kultúrát, az életet. Több helyen is jártunk, amennyire tudtuk bejártuk Shanghait. A Kínában készített riportokat a Tv2 Aktív és Aktív Extra című műsoraiban lehetett látni, élményeimet pedig személyes blogomon a katartik.hu-n lehet olvasni.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

Kínai siker a Nemzetközi Hegedű- és Brácsaversenyen

2012. október 22. 21:03

A budapesti zenei versenyek sorában hagyomány a világhírű magyar hegedűművészről, Szigeti Józsefről elnevezett nemzetközi hegedűverseny ötévenkénti megrendezése.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

ELTE Konfuciusz Intézet