‘történelem’ címkével ellátott bejegyzések

Bíróság elé állítják a japán történelem híres személyeit

2010. szeptember 9. 0:20

Érdekes megoldással igyekszik cáfolni a japán história tévhiteit az egyik szigetországi televíziócsatorna októbertől induló ismeretterjesztő műsora. A Történelmi Drámák Tárgyalóterme című programban a középkori Japán életét meghatározó személyeknek egy képzeletbeli bíróság előtt kell felelniük a vitatott kérdésekre. A színpadi ismeretterjesztő műsorrá formált történelmi játék tudományos oldalról közelíti meg a történeteket és a “szájhagyomány” terjesztette legendákat szakértők által igazolt adatokkal állítja szembe – írja a Yomiuri Shimbun.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Kazahsztán – történelem dióhéjban

2010. augusztus 26. 23:12

Kazahsztánnak gazdag történelmi és kultúrtörténeti múltja van. Az Eurázsia közepén elhelyezkedő ország a legrégibb civilizációk keresztútján, a Kelet és Nyugat, Észak és Dél, Ázsia és Európa közötti közlekedési utak, a társadalmi, gazdasági, kulturális és ideológiai kapcsolatok találkozásának központjában található. Ugyanakkor Kazahsztán az eurázsiai kontinens egyik legnagyobb állama. A történelem egyes időszakaiban területén különféle államok jelentek meg és fejlődtek, sajátos kultúrával és történelemmel. Napjaink Kazahsztánja ezeknek az államoknak az utódállama.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Tudomány kategóriába. Cimkék: ,

Kis japán történelem

2010. augusztus 7. 10:22

A felkelő nap országaként is ismert Japán történelme több mint 2000 évre tekint vissza. Történelme az i. e. 5. században kezdődik, amikor a Yamato-klán szerez uralmat az ország egy része felett. Az első igazi birodalmat a Teuso család hozta létre. A buddhizmus elterjedése után (i. sz. 6-7. század) Japán abszolút monarchiává válik, élén a császárral.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Tudomány kategóriába. Cimkék: ,

ELTE Konfuciusz Intézet