‘Tibet’ címkével ellátott bejegyzések

Kína 15 millió jüant fektetett be a tibeti kulturális örökségek megvédésére

2011. december 4. 23:10

December 2-én a Lhászában tartott tibeti kulturális örökségek utódjait kiképző tanfolyamtól arról értesült, hogy a legutóbbi években az állam és az autonóm kormányzat következetesen erősítette a tibeti kulturális örökségek biztosítására, idén több mint 15 millió jüant fordított erre.

2006-tól fogva a kormány összesen 60 millió jüant fordított a kulturális örökségek biztosítására, mind a buddhista zene, a hagyományos tibeti stílusú zene, a tibeti opera, a tibeti kés- és a tibeti szőnyeg-készítő technológia kapta meg a külön alapítványt a biztosítására.

cri

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék:

Kalandozások Tibetben II. rész

2010. október 2. 0:19

Lhásza (Lha-sa) és környéke

Több mint két napos vonatút után izgatottan, ámde közel sem frissen érkeztünk meg a modern épületű Lhászai pályaudvarra. Az időjárás habár remek volt, viszont a levegőt szinte „harapnunk” kellett, hogy kellő mennyiségű oxigénhez jusson szervezetünk. Már a vonaton felhívták az utasok figyelmét, hogy „csak semmi sietség, semmi emelgetés” (az utasok méretes bőröndjeiről nyilván megfeledkeztek), mindent szépen lassan, kimérten csináljunk. A pályaudvar terminálját magunk mögött hagyva igencsak megörültünk, hiszen kedves kínai barátaink vártak ránk, s szálláshelyünkre kalauzoltak bennünket. Rövid kocsikázás után a régi, de gyönyörűen felújított Labrang (Bla-brang) kolostor előtt álltunk meg, amely – az utazók legnagyobb örömére – az utóbbi időben már exkluzív szállodaként működik.  Mondanom sem kell, este nem kellett álomba ringatni minket…

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Utazás kategóriába. Cimkék:

Kalandozások Tibetben I. rész

2010. szeptember 19. 16:25

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak megfordult már a fejében, hogy egyszer milyen jó is lenne eljutni a világ tetejére. Ha esetleg mostanában erre nem is nyílna lehetőségük, e rövid beszámoló segítségével bepillantást nyerhetnek eme titokzatos, távoli világba.

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Utazás kategóriába. Cimkék: ,

Közel 6 millió turista látogatott eddig idén Tibetbe

2010. szeptember 11. 9:57

A Xinhua hírügynökség jelentése szerint az idei január és augusztus között Tibetben fogadta az 5,9 millió bel- és külföldi turistát, mely több mint 24 százalékos növekedést jelent.

A hagyományos kulturális turizmusfejlesztés mellett Tibet megpróbálja a kaland turizmust és hegyfelmászást.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Megnyitott Tibet negyedik polgári repülőtere

2010. július 9. 16:51

Cikkünk a Xinhua „Tibet’s fourth civil airport opens” c. írása alapján készült.

Helyiek ünneplik július 1-én a Gunsa repülőtér megnyitását Ngari prefektúrában, Tibetben

A Tibeti Autonóm Terület nyugati végében, Ngariban nyílt meg a negyedik polgári repülőtér a „Világ tetején”, mellyel a három-négy napot is igénybe vevő autóút kiváltható egy másfél órás repüléssel.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: , ,

ELTE Konfuciusz Intézet