‘Peking’ címkével ellátott bejegyzések

Lakáskultúra lottóveszteseknek

2013. június 16. 10:52

A CRI írása sok pekingi lakos életét megkeserítő problémáról számol be. Gyanítható, hogy ez nem csak Pekingben, hanem más kínai nagyvárosban is felbukkanó valós probléma lehet…

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Füstölgő Peking

2012. augusztus 1. 10:05
A dohányzás Kínában is a legsúlyosabb közegészségügyi problémák egyike. Ez volt a témája a Pekingben rendezett fórumnak, ahol a dohányzás visszaszorításának lehetőségeiről tárgyaltak.

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

Új légi járat köti össze Kínát Európával: Peking Zürich Új légi járat köti össze Kínát Európával: Peking Zürich

2012. február 28. 9:13

A CRI arról számolt be, hogy a Swiss International Airlines (SWISS) 2012. február 19-én elindította a Peking és Zürich között közlekedő közvetlen járatát. Várakozások szerint a közvetlen járatnak köszönhetően tovább erősödnek Kína és Svájc között az üzleti kapcsolatok.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Egykutya politika Pekingben

2012. február 14. 23:51

A kínai államtanács tervei szerint Peking lakosságának 2020-ig 18 millió fő alatt kellett volna maradnia. Ez a terv azonban nem sikerült. Peking az élet különböző területén speciális intézkedésekre kényszerül, hogy az alig 15 év alatt megduplázódott, azaz 20 milliósra nőtt város továbbra is élhető legyen. Ezek egyike a kutyatartás szigorú szabályozása. Így itt nem csupán az „egy gyerek”, hanem az „egy kutya” politika is érvényben van. Az ekkora lélekszámú, ennyire sűrűn lakott nagyvárosban létfontosságú, hogy betartassák a szabályokat és ezért Pekingben mindent el is követnek.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Vientiane és Peking a kereskedelmi kapcsolatok bővítését szorgalmazza

2011. november 11. 10:48

A Kínai Kommunista Párt Laoszban tárgyaló delegációjának vezetője, Mr. Liu Qi kijelentette, hogy nemcsak a két ország közötti politikai kapcsolatok elmélyítésére van szükség, hanem a kereskedelmi kapcsolatok bővítésére és a személyes látogatások élénkítésére. A kínai delegáció laoszi tartózkodás idején nyitotta meg Vientiane polgármestere a kínai gazdasági és kulturális fejlődés eredményeit bemutató kiállítást – valamint ez idő alatt kezdődött a hagyományos laoszi That Luang fesztivál.

A két ország közötti éves kereskedelmi forgalom több mint 1 milliárd US $, s az elmúlt évben mintegy 40%-al emelkedett. A kínai vállalatok 397 projektet valósítanak meg Laoszban, főként a vizierőmű építés, bányászat, kereskedelmi központok-, szállodák, éttermek létesítése és a telekommunikáció területén. Az elmúlt évtizedben 2.71 milliárd US $-t ruháztak be kínai befektetők Laoszban.

Vientinae Times, 2011. november 5.

(fordította: Farkas Mariann)

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

Vendégségben – Látogatás egy Peking melletti lakóparkban

2011. június 21. 22:58

Mikor legutóbb Kínában jártam szerencsém volt és barátaim elvittek egy Peking melletti lakóparkba, hogy megmutassák a család legújabb ingatlanát.

A tulajdonosok Peking szívében laknak. Úgy gondolják, hogy pár év múlva, mire nyugdíjasok lesznek, ide fognak kiköltözni. Jelenleg hétvégenként használják az új „szerzeményt”, valahogy úgy, mint mi a víkendházakat.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Riportok, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Szabados Dániel – Egy Magyar Diák Pekingben

2010. november 30. 10:35

Ember küzdj és bízva-bízzál, ping-pongozz hogy el ne hízzál

Na meg persze egyél rizst, és közlekedj biciklivel. Ez a kombináció errefele mindennaposnak mondható. A kínaiak átlagos felépítése lehet ennek köszönhető. Nyilván merész dolog ennyi embert általánosságban kezelni, de a legtöbb ember vékony testalkatú, nem elhízott. Én pedig inkább hajlok arra, hogy ennek az állapotnak a fenntartása, inkább az életmódon múlik, mintsem a géneken. Úgy tudom, hogy az átlagéletkor is elég magas, így állításomat némileg ezért igazolva is érzem, amikor azt mondom eme zsírmentességet egészségként is titulálhatjuk.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Szabados Dániel kategóriába. Cimkék: , ,

Szabados Dániel – Egy Magyar Diák Pekingben

2010. november 16. 9:34

Vásároljunk „óccóban”

Rengeteg ember fejében él a kép, többek között a magyarokéban is, miszerint ami kínai, az gagyi. Ezt már most szeretném cáfolni. A hozzánk eljutott termékek többsége, valószínűleg nem a kidolgozottságról híres, de tekintve, hogy nem is vagyunk elsőszámú piac Kínának, nem is törekszik a minőséggel megzavarni szegény vásárlókat. Ha már csak abba belegondolunk, hogy sok neves márkának a gyárai működnek Kínában, Tajvanon, Szingapúrban, amiknek megtermelt javait a világ számos márkaboltjában állítanak ki és árusítanak eredeti néven, akkor miért kéne az összeset kivinni az országból, mikor a felvásárló piac már adott és úgy látszik, ez csak bővülni fog, s ennek egy szegmense igenis igényli a minőséget. Miért ne lenne a piacon nem gagyi? Nem kell feltétlenül, csak kopírozott dolgokkal találkozni. Ha tudod hova kell menni, és ha tényleg felismered a kiváló darabokat semmi akadálya sincs megtalálni azokat.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Szabados Dániel kategóriába. Cimkék: ,

Szabados Dániel – Körülvesz, és mégsem látjuk…

2010. október 18. 22:11

Amikor egy nagyvárosban barangolsz Kínában, óhatatlanul is feltűnik pár dolog. Elsőként, hogy mennyi jármű van, legfőképp a négykerekű változatból. Aztán a légző nyílásokat eltakaró maszkban tekerő egyének és a lecsökkent látótávolság. Ezek a dolgok a levegő témájához köthetőek. Egy végtelenül fontos dolog melynek megóvásáról nap, mint nap hallhatunk televízióból, rádióból legyünk bárhol a Földön, de itt látni és érezni is lehet a problémát.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Szabados Dániel kategóriába. Cimkék: ,

Szabados Dániel – egy magyar diák Pekingben

2010. október 13. 17:17

Üdv néked, Peking! Megérkeztem!

Én egy újonc vagyok Kínában. Pekingben. Szeptemberben belecsöppentem egy más világba, ami remélem nem lesz pár hónap múlva a másvilág számomra. Tudom, hogy rengeteg különbség van, volt és lesz. Az alkalmazkodó képesség elengedhetetlen, ha valaki társaságban van, főleg ha valaki idegen társaságban és végképp, ha egy ilyen távoli, idegen társaságba keveredik.

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Szabados Dániel kategóriába. Cimkék: , , ,

ELTE Konfuciusz Intézet