‘Kína’ címkével ellátott bejegyzések

275 milliárd dollárból tisztítják meg Peking levegőjét

2013. augusztus 6. 22:01

Kína 275 milliárd dollárt fog költeni a főváros levegőminőségének javítására az elkövetkező öt évben, közölte az AP hírügynökség. A lépés azt jelzi, hogy a vezetés látványos javulást szeretne elérni Kína levegőjének minőségében.

tovább »

1 hozzászólás
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

A bor története Kínában

2013. április 11. 7:39

Az ókori Kína híres történelem és irodalom tudósa, Sima Qian leghíresebb művében, A történetíró feljegyzéseiben így ír: „Wan [a mai Kazahsztán területén elterülő ókori állam] környékén szőlőből bort nyernek,” amit a gazdagok elraktároznak, és az évtizedekig eláll. Majd arról ír, a kínai követek magukkal hozták magjait, és Kínában is elkezdtek lucernát és szőlőt termeszteni, gazdaggá téve a földet. Ez bizonyítja, hogy több mint 2000 évvel ezelőtt, a nyugati Han korban Kína szőlőmagokhoz jutott, és a borkészítés technikáját is megszerezte. Vannak, akik úgy vélik, hogy az akkoriban a közép-ázsiai területekre küldött kínai felfedező és követ, Zhang Qian hozta kínai területre a szőlőmagokat és a borkészítés mikéntjét. A szőlőbor azonban sokáig csak az arisztokrácia körében terjedt el. A szőlőből készült bor szélesebb körben való elterjedését 1892-től datálhatjuk, amikor a tengerentúli kínai üzletember, Zhang Bishi a Shandong tartománybeli Yantai-ban megalapította szőlőbirtokát és borászatát. Ezzel kezdetét vette az ipari mértékű borgyártás Kínában.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

A kínai tavaszünnep

2013. február 15. 9:43

A kínai tavaszünnep, azaz a holdújév kezdete idén január 9-re esett. A kínai hagyományos holdnaptár szerinti év első napja a tavaszünnep. Ez a kínai nemzet legnagyobb ünnepe, amely körülbelül olyan fontos a kínaiak számára, mint a karácsony a magyarok számára. A tavaszünnep családi ünnep. Ilyenkor valamennyi családtag összejön, a távolabb élők, dolgozók is hazatérnek, bármekkora távolságot is kelljen ehhez megtenniük. A holdújév az egész kínai lakosságot érinti, a kínai lakosság zömét adó han nemzetiségen kívül mintegy 20 kisebbség is megünnepli a holdújévet. A tavaszünnep a kínai hagyományos holdnaptár szerint az óév utolsó hónapjának 8. napjától az új év első hónapjának 15. napjáig tart. A törvény szerint a tavaszünnep háromnapos ünnep. Az emberek azonban egyhuzamban hét napot pihennek, majd két hétvégén a plusz négy napot ledolgozzák.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Kékszemű lányok a kínai placcon

2012. június 28. 8:51

Talán elnézhető a férfiaknak, ha hízelgőnek találják, amikor egy szőke szexbomba rájuk kacsint  és hívogatóan csücsörít a szájával. Viszont az első szó, ami kibuggyan a nő ajkai közül nyilvánvalóvá teszi, hogy ez csupán csak üzlet.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Óriási jelentőségű az első kínai űrhajósnő első útja

2012. június 15. 14:46

A kínai Tiangong-1 és a Shenzhou-9 emberes űrhajó közötti dokkolásra készülő tajkonautákkal június 15-én délután tartottak sajtókonferenciát a Gansu tartományban található Jiuquan Űrközpontban. Wu Ping, a kínai emberes űrhajó projekt szóvivője az interjú során azt mondta, hogy Kína első női űrhajósának első űrrepülése nagy jelentőséggel bír.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

Külföldi munkavállalók Kínában

2012. január 30. 16:33

A CRI beszámolója szerint Kína egyre több külföldi munkavállaló számára lesz vonzó, hiszen a világgazdaság továbbra is gyengélkedik, Kína gazdasága viszont rendkívül jól teljesít.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

A korrupcióellenes harc legújabb eredménye Kínában

2011. december 18. 10:29

Kínában összesen 2,85 milliárd jüan (449,5 millió amerikai dollár) illegális pénzekre bukkantak kormányzati hivataloknál és közintézményeknél az év első 11 hónapjában, jelentette a Kínai Pénzügyminisztérium.

A hatóságok több mint 8000 olyan titkos számlát találtak, amelyek segítségével közpénzeket tudtak elsikkasztani, áll a minisztérium jelentésében.

Januártól november végéig 2426 ember kapott adminisztratív büntetést ilyen titkos számla felállítása vagy használata miatt, 902 esetben pedig nyomozás indult tisztviselők ellen.

A korrupcióellenes küzdelem részeként Kína 2009-ben hirdetett harcot a titkos számlák, illegális számlakönyvek ellen.

Kínában 2009 és 2011 augusztusa között 58 ezer titkos számlakönyvre bukkantak, amelyek 26,65 milliárd jüan jogtalanul szerzett pénzt tartalmaztak.

(forrás:cri)

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

Shopping kínai módra

2011. július 1. 9:39

Alig egy éve számolt be a karpatinfo.net a McKinsey Kutatóintézet által készített, kínai vásárlási szokásokról készült elemzéséről.
A kínai fogyasztókat gyakorlatiasnak és konzervatívnak jellemezte az elemzés, míg a nyugati vásárlókat nyakra-főre vásárló hitelfüggőnek.
Az elemzők a kínai fogyasztási szektorról megemlítik, hogy az fejlődik a legegészségesebben a nagy gazdaságok közül, pedig a kínai háztartások jövedelmük több mint harmadát félreteszik és hitelre is ritkán vásárolnak. Véleményük szerint mostanában lényeges változás nem várható a fogyasztási szokásokban, a kínai vásárló továbbra is racionálisan fog vásárolni, mivel ennek kulturális gyökerei vannak.

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Már Kinában is korlátozzák a dohányzást a közterületeken.

2011. április 30. 10:42

A világon egyre jobban terjedő tendencia Kinát is utolérte: május 1-jétől minden zárt közterületen tilos lesz a dohányzás.

A CRI arról tájékoztat, hogy az egész országban minden zárt közterületen jól látható helyre ki kell függeszteni a dohányzás tiltására figyelmezető táblát vagy jelet, emellett a nem zárt közterületeken kijelölt dohányzóhely nem lehet a gyalogosok közelében. Minden közterületeken tilos a dohányáru-értékesítő automaták üzemeltetése.

A közterületek között szerepelnek a szállodák, az éttermek, a bárok, a színházak, a mozik, a szórakozóhelyek, a parkok, a kiállítási épületek, a várótermek és a közlekedési eszközök.
Jelenleg a kinai lakosság körében igen magas a dohányzók aránya és kevés hely van, ahol ne lehetne rágyújtani. Ez a helyzet fog most gyökeresen megváltozni.

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

A kínai dizájnerek is bemutatkoztak a Milánói Dizájnhéten

2011. április 26. 9:15

Április 12-én Milánóban megnyílt és a Milánói Dizájnhét (Milan Design Week 2011), más néven az 50. milánói Nemzetközi Bútorszalon (Salone Internazionale del Mobile), amelyen a közeljövőben kezdődő Beijing International Triennium Exhibition és a Pekingi Ipari Dizájközpont (Industrial Design Center, BIDC) is képviseltette magát, valamint a kínai tervezők is bemutatták termékeiket. Milánóban mutatkozott be a három tematika — innovatív ország, világszínvonalú város, a dizájn fővárosa — köré épülő Pekingi Dizájnhét (Beijing Design Week) is.

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: , ,

ELTE Konfuciusz Intézet