‘Japán’ címkével ellátott bejegyzések

A több száz éve működő japán vállalkozások titka: bátorság

2010. október 9. 0:04

A Felkelő Nap országában nem csak az embereknek adatik meg a hosszú élet, az üzleti vállalkozások között is szép számmal akadnak aggastyán korúak. Egy augusztusi felmérés szerint túllépte a 22 ezret azon japán cégek száma, amelyek már több mint 100 éve működnek. A Teikoku Databank a nyilvántartásaiban szereplő 1,3 millió bejegyzett üzlet alapítási ideje alapján nemrégiben rangsorolta és közzétette a centenáriumon túli japán vállalatok listáját.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

A japán teaművészetről röviden

2010. október 5. 9:21

A Magyarországi Japán Tea Egyesület azért jött létre, hogy megismertessék velünk a japán teaceremóniát és ily módon erősítsék a két nép barátságát.

Az alábbiakban rövid összefoglalóban adnak ízelítőt erről az összetett, európai ember számára bonyolult ceremóniáról.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Tudomány kategóriába. Cimkék: ,

Kína második negyedévi GDP-je meghaladta Japánét

2010. szeptember 26. 22:33

A japán kormány nyilvánosságra hozta idei második negyedévi GDP-adatait, amelyek alacsonyabbak az azonos időszakra vonatkozó kínai számoknál. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy Kína a világ második legnagyobb gazdaságává vált, megelőzve a címet több mint 40 évig őrző Japánt. Az ezredfordulót követően Kína gazdasági összteljesítménye sorban érte utol a fejlett országokét: 2006-ban Nagy-Britanniáét, 2007-ben Németországét, most pedig Japánét. Az óriási számok láttán a kínaiaknak azonban el kell gondolkodniuk: Igazából gazdagok?

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: , ,

Dolgozik, ápol és remekül pózol az új japán robot

2010. szeptember 23. 22:50

Házimunkával és ápolási feladatokkal is megbízható a Tsukuba tudományos városban kifejlesztett legújabb humanoid robot, vagyis megoldást jelenthet az öregedő társadalom következtében kialakuló munkaerőhiány problémáira. A Nemzeti Ipari Tudományos és Technológiai Intézet (AIST) és a Kawada Iparvállalat által készített kék-fehér humanoid szerkezet az arcfelismerő technológia révén akár a személyek beazonosítására is képes – olvasható a Yomiuri hírében.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Fizetőssé tennék a Fuji csúcsa felé vezető útvonalat

2010. szeptember 17. 0:02

Mászási díj bevezetésével pótolná a visszavont költségvetési támogatás miatt keletkező hiányt a Fuji-hegyet északról és keletről határoló Yamanashi prefektúra hat települési önkormányzata. Terveik szerint a Japán szent hegyének csúcsa felé igyekvő turistáktól a jövőben egy minimális összeget szednének be, amivel fedezni tudják a környezetvédelemre és a hegyen épült létesítmények fenntartására fordított kiadásaikat. A heggyel szomszédos települések évente több tízmillió yent fordítanak a mászók kényelmét és biztonságát szavatoló egészségügyi létesítmények és mosdók fenntartására, valamint a Fuji lejtőin hagyott szemét elszállítására – írja a 47News.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Újra beüzemelték a japán elektromos autók ősét

2010. szeptember 15. 23:54

A Nissan mérnökei aprólékos munkával helyreállították a 63 évvel ezelőtt gyártott Tama elektromos jármű egyik utolsó, teljes egészében megmaradt példányát – olvasható a response.jp japán autós hírportál anyagában. Nemrégiben több Tokió környéki településen is tartott tesztvezetést tartottak, ahol a közönség is kipróbálhatta a Tama újjáélesztett modelljét. Sokak véleménye szerint eredeti gyártója, a Nissan Motorral 1966-ban egyesült Prince Automobile gyár őse, a Tachikawa vállalat két évvel a vesztes világháború utáni körülményekhez képest igazi álomautót készített.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Megszenvednek a japán nyelvvel a külföldi munkavállalók

2010. szeptember 11. 9:59

Hiába próbálják a japán kórházak a délkelet-ázsiai térségből érkező munkavállalókkal csökkenteni a nővérhiányt, a megfelelő szintű nyelvtudás és különösen a bonyolultabb kanji karakterek ismeretének hiánya miatt nagyon sok jelentkező elbukik a munkaengedély megszerzéséhez szükséges vizsgákon. A kialakult helyzet így azt mutatja, hogy Japán jogilag ugyan engedélyezi a külföldi munkaerő beáramlását, de gyakorlatilag szinte ellehetetleníti a jelentkezők állandó foglalkoztatásának megkezdését.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Bíróság elé állítják a japán történelem híres személyeit

2010. szeptember 9. 0:20

Érdekes megoldással igyekszik cáfolni a japán história tévhiteit az egyik szigetországi televíziócsatorna októbertől induló ismeretterjesztő műsora. A Történelmi Drámák Tárgyalóterme című programban a középkori Japán életét meghatározó személyeknek egy képzeletbeli bíróság előtt kell felelniük a vitatott kérdésekre. A színpadi ismeretterjesztő műsorrá formált történelmi játék tudományos oldalról közelíti meg a történeteket és a “szájhagyomány” terjesztette legendákat szakértők által igazolt adatokkal állítja szembe – írja a Yomiuri Shimbun.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Szavazógép helyett okostelefon a japán képviselőknek

2010. szeptember 2. 0:10

Az utóbbi években megszaporodott az olyan települések száma, ahol az önkormányzati képviselő-testületeknél a japán parlament felsőházában is rendszeresített nyomógombos szavazógépeket vezettek be. Ezek üzemeltetése azonban költségesnek bizonyulhat, így néhány városban inkább más módszerekkel próbálják megoldani a szavazás lebonyolítását. Ez utóbbiak közé tartozik a Chiba prefektúrában található Nagareyama város, melynek települési képviselői az adminisztrációs költségek csökkentése érdekében a szeptemberben induló új ülésszaktól kezdődően már smartphone készülékekkel adják le voksaikat – olvasható a JiJi Press hírei között.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: ,

Újabb japán szóval gazdagodott az angol értelmező szótár

2010. augusztus 24. 23:10

Japánban a társadalomtól teljesen elzárkózó, mindennapjaik nagy részét a lakóhelyük falai között töltő fiatalokat hikikomori gyűjtőnéven említik. Ez a fogalom mára nemzetközileg is olyannyira ismert lett, hogy 2000 másik szóval együtt bekerült az Oxford Dictionary of English legújabb, harmadik kiadásába. Az egyik legismertebb angol értelmező szótár címszavai között a korábban felvett otaku (オタク – megszállott, nagy rajongó) és karōshi (過労死 – halálra dolgozza magát) mellett így már egy újabb japán eredetű kifejezés is helyet kapott.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek kategóriába. Cimkék: , ,

ELTE Konfuciusz Intézet