‘bor’ címkével ellátott bejegyzések

A bor története Kínában

2013. április 11. 7:39

Az ókori Kína híres történelem és irodalom tudósa, Sima Qian leghíresebb művében, A történetíró feljegyzéseiben így ír: „Wan [a mai Kazahsztán területén elterülő ókori állam] környékén szőlőből bort nyernek,” amit a gazdagok elraktároznak, és az évtizedekig eláll. Majd arról ír, a kínai követek magukkal hozták magjait, és Kínában is elkezdtek lucernát és szőlőt termeszteni, gazdaggá téve a földet. Ez bizonyítja, hogy több mint 2000 évvel ezelőtt, a nyugati Han korban Kína szőlőmagokhoz jutott, és a borkészítés technikáját is megszerezte. Vannak, akik úgy vélik, hogy az akkoriban a közép-ázsiai területekre küldött kínai felfedező és követ, Zhang Qian hozta kínai területre a szőlőmagokat és a borkészítés mikéntjét. A szőlőbor azonban sokáig csak az arisztokrácia körében terjedt el. A szőlőből készült bor szélesebb körben való elterjedését 1892-től datálhatjuk, amikor a tengerentúli kínai üzletember, Zhang Bishi a Shandong tartománybeli Yantai-ban megalapította szőlőbirtokát és borászatát. Ezzel kezdetét vette az ipari mértékű borgyártás Kínában.

tovább »

Szóljon hozzá
Beküldve a(z) Hírek, Ázsia blog kategóriába. Cimkék: ,

ELTE Konfuciusz Intézet