Lakáskultúra lottóveszteseknek

2013. június 16. 10:52

A CRI írása sok pekingi lakos életét megkeserítő problémáról számol be. Gyanítható, hogy ez nem csak Pekingben, hanem más kínai nagyvárosban is felbukkanó valós probléma lehet…

Az emberi kultúra tulajdonképpen felfoghatatlanul széles területet ölel fel. Ha jobban belegondolunk, akkor beláthatjuk, hogy minden emberi tevékenységnek van kulturális vetülete, aspektusa, szegmense, olvasata … Ennek ellenére persze néhány állítás furcsának tűnhet, például a „mutyikultúra” kifejezés is. De csak megszokás kérdése az egész.

A Changping kerületben található Qisheng Jiayuan lakótelepen élők az elmúlt négy évben mindennap fáradságos út után tudnak hazulról elmenni, illetve lakásukba hazatérni.

A 13-as számú metróvonal Huoying állomásától egy erdős területen át vezető kanyargós úton, egy nagy autópálya mellett, majd pedig egy aluljárón keresztül kell menni. Aztán már csak három vasúti sínen kell átbotladozniuk, hogy végül egy földúton hazajussanak.

„A metró tulajdonképpen nincs olyan messze a lakásoktól, légvonalban talán csak 200 méter. De az oda vezető út mégis olyan, mintha egy hegyen kelnénk át. Mégpedig egy nagyon veszélyes hegyen” – mondta egy Xia vezetéknevű helyi lakos.

Ráadásul a hazaút nem az egyetlen kellemetlenség, amelyet a lakosoknak el kell viselniük. Qisheng Jiayuan volt az első államilag támogatott lakásépítési projekt Pekingben.

A lakosok lakásaikat lottón nyerték. Természetesen nem szerencsejátékról van szó, hanem az állam által támogatott megfizethető árú lakások igazságos szétosztására szervezett lottóról. A sorsoláson, legalábbis elméletileg, csak alacsony jövedelmű családok vehettek részt. Mint minden állami projekt esetében, természetesen ilyenkor is illik óvatosan fogalmazni, hiszen mindenkinek megéri a piacinál alacsonyabb összegért lakást vásárolni. Hogy a Qisheng Jiayuan lakótelepen egészen biztosan valóban csak a rászoruló családok nyertek, az a korábban említettek, illetve a még ezután következők miatt egész bátran leszögezhető. A lakáslottó nyertesei közül ugyanis a beköltözés óta senki sem érzi úgy magát, mint egy valódi lottónyertes.

A kormány azt ígérte a lakosoknak, hogy a 8-as számú metróvonal elkészülte után határozzák meg az utak végleges helyét. Ezt az ígéretet azonban nem tartották be, meséli a már említett Xia. Az első időkben a lakók félórás buszúttal jutottak el a legközelebbi metróállomásig. Ezt azonban hamar megunták, és pénzt adtak össze, amin egy földutat építettek a lakótelepig.

Ezek voltak ugyebár az utazási gondok. Ha valaki azt hinné, hogy kész is a leltár, az nagyot tévedne, ugyanis a házakkal is vannak minőségi problémák. A környezeti kultúra után következzék tehát a lakáskultúra rész.

Tavaly július 21-én nagy vihar volt Pekingben, amelyet az állami projekt keretében épült házak igencsak megszenvedtek. Mint hamar kiderült ugyanis, a lottónyertesek házai beáznak. A nappali és az erkélyek közötti falak olyan vékonyak, hogy akár az ujjunkkal is lyukat lehet fúrni beléjük.

A Qisheng Jiayuan lakói nincsenek egyedül a problémáikkal. Az egész fővárosra igaz, hogy az államilag támogatott lakások lakói panaszkodnak a leromlott állapotú új lakások miatt. A történelem valóban ismétli önmagát. Ahogy a romantika idején divatba jött műromokat építeni, úgy a világ szinte minden helyén építenek manapság állami pénzből műromokat, csak most nem egy új művészettörténeti korszak kezdődik ezzel, hanem szociális támogatás folyik, és a műromokba be is költöznek az emberek.

A panaszáradatot egy Hu vezetéknevű lottónyertes indította el augusztus 4-én a kínai Twitteren, a Sina Weibo mikroblogján. A hölgy lakása a Tongzhou kerületben fekvő Dongya Xinhua lakótelepen található. Az ok ugyanaz, mint fentebb volt Hu lakásába is befolyik az eső.

„Még csak fél év telt el és már szivárog. A nappaliban és a hálószobában is. Nem tudok aludni, annyira aggódom a szivárgás miatt, és azért is, mert a festék leválik a falról. Vannak egyáltalán valamiféle biztonsági előírások ebben a házban?” – ez volt Hu üzenete a mikroblogon.

A tavaly július 21-i vihar Hu lakását sem kímélte, a nappali fala akkor repedt meg. Néhány nappal később nedvességfoltok jelentek meg a nappali és a hálószoba plafonján. Pedig nem lehet azt állítani, hogy Hunak túlzott elvárásai lennének, hiszen ezeket mondta:

„Ez érthető volna, ha a ház ötéves lenne. De hát ez még új. Még csak egy éve épült. Mi lenne itt egy földrengés után?” – tette fel a költői kérdést Hu.

De kinek a hibája mindez? A természetes emberi reakció ilyenkor az, hogy a lakóké és az esetről hírt adó újságíróké, esetleg az időjárásé. De vajon nem képzelhető mégis el, hogy valaki más is hibázott?

Korábban már arról is jelentek meg tudósítások, hogy a Fengtai kerület Tongxin Jiayuan lakótelepén hasonló dolgok történtek. Ugyancsak újabb épületekről van szó, amelyeket igen rossz minőségben építettek fel, és nagyobb csapadék esetén a lakosok igencsak aggódni szoktak a biztonságuk miatt.

Egy Wang vezetéknevű lakos elmondta, hogy ő most költözött a lakásába, de még nem fejezte be a berendezést, mert attól tart, hogy az építésnél használt üreges tégla nem elég erős, és érthető módon nem akarja szétverni a lakását, ezt a feladatot inkább az időjárásra bízná.

Wang lakberendezői egyébként akkor fedezték fel az üreges téglát, amikor munkások érkeztek, hogy kicseréljék a vízvezetéket. A lakás felszerelése most leállt, mivel a falak nem elég erősek ahhoz, hogy bármilyen nagyobb súlyt megtartsanak. Olyannyira így van ez, hogy még a konyhabútorokat sem lehetett beszerelni, mert attól lehet tartani, hogy a fal össze fog omlani.

A hivatalos szervek vizsgálják a kifogásokat, mégpedig az összes olyan fővárosi projekt esetében, amelyek állami támogatással valósultak meg vagy éppen most valósulnak meg. Ha pedig esetleg sikerül a lakók problémáit orvosolni, akkor a most még beázó plafonú, a rajta mászó svábbogárnál nagyobb terhet nem bíró elválasztó falú megfizethető árú lakásban élők tényleg úgy érezhetik majd magukat, mint a lottónyertesek.

(CRI, Hajnal László)

1 hozzászólás “Lakáskultúra lottóveszteseknek” bejegyzésére

  1. jesse szerint:

    trusted@pillspot.com” rel=”nofollow”>.…

    thanks!!…

Itt lehet hozzászólni!

ELTE Konfuciusz Intézet