Kínai siker a Nemzetközi Hegedű- és Brácsaversenyen

2012. október 22. 21:03

A budapesti zenei versenyek sorában hagyomány a világhírű magyar hegedűművészről, Szigeti Józsefről elnevezett nemzetközi hegedűverseny ötévenkénti megrendezése.

Az idei, szeptemberben lezajlott Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaversenyen két 1. díj született. A zsűri megosztott első helyezést adott Xiao Wang (Kína) és Aleksandra Kuls (Lengyelország) művészeknek, második díjat kapott a magyar Kállai Ernő, a harmadik díjat nem osztották ki.

A versenyt hatalmas érdeklődés követte. 150 fiatal hegedű- és brácsaművész küldte el jelentkezését a versenyre, melyre végül 88 versenyző (55 hegedűs, 33 brácsás) érkezett meg.

A megmérettetés három fordulóban zajlott, a középdöntőbe már csak 16 versenyző jutott, közülük egyedüli magyarként Kállai Ernő, míg a döntőre már csak 6 versenyző mutathatta be tudását, ekkor már a Művészetek Palotájában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga. A művészek nagyon jól felkészültek, egy-egy apróbb hiba, vagy egy stílusbeli felfogásban történő különbség dönthetett. Így alakult ki a végeredmény.

A kínai győztes Wang Xiao 5 évesen kezdett hegedülni. 11 éves korában már a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny középdöntőjében szurkolhattak neki.

Kínában 16 évesen debütált nagy zenekarral Sibelius Hegedűversenyével. Diplomája megszerzése óta a Curtis-i Opera Zenekar helyettes koncertmestere és számos híres karmesterrel dolgozott együtt: Sir Simon Rattle, Charles Dutoit, Michael Stern. Jelenleg a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként Lucie Robert professzor vezetése alatt tanul.

Érdemes megjegyezni a nevét, még hallani fogunk róla!

Itt lehet hozzászólni!

ELTE Konfuciusz Intézet