Ízek, teák, kertek

2013. február 24. 19:37

2013. január 24-én a Corinthia Hotel Budapest Báltermében került sor a  Zürichi Kínai Turisztikai Hivatal, a Magyar-Kínai Kulturális Alapítvány és az MTVA közös rendezvényére, mely során bemutatták az” Ízek, teák, kertek” című útifilmet.

A zürichi Kínai Turisztikai Képviselet meghívására a Magyar Televízió 4 fős forgatócsoportja Sanghai, Hangzhou, Xian, Guilin és Peking városokban forgatott.

MTVA részéről Gazsó L. Ferenc, tartalom előállítási vezérigazgató-helyettes mondott köszönetet a Kínai Népköztársaság Állami Turisztikai Hivatal képviselőjének, Ma Yili úrnak a forgatás lehetőségéért és az ahhoz nyújtott segítségért.

Ma Yili úr többek közt arról beszélt, hogy mára az idegenforgalom a világ egyik legnagyobb iparágává nőtte ki magát.

A kínai állam 19 kihelyezett turisztikai irodát működtet a világ különböző pontján. Ezen irodák fő feladatának említette a kapcsolatépítést Kína és az adott térség között és a turizmus fejlesztését.

A svájci iroda kiemelt feladatának tekinti a térségből  Svájc mellett – többek közt – Magyarországgal  az együttműködés fejlesztését. Ennek eredményeképpen került sor arra, hogy 2012 szeptemberében Kína magyarországi nagykövetségének támogatásával, a Kínai Népköztársaság Állami Turisztikai Hivatala és a Zürichi Kínai Turisztikai Hivatal valamint az MTVA és a Magyar-Kínai Kulturális Alapítvány közreműködésével sikeresen megszervezte a film forgatását (Sanghaj, Hangzhou, Guilin, Xian, Peking).

Ezután – fantasztikus számadatok kíséretében – rövid beszámolót hallhattunk Ma Yili úrtól a kínai turizmus mai helyzetéről.

2012-ben a kínai állampolgárok kiutazása meghaladta a 80 millió főt, ez 15% növekedést jelent az előző évhez képest.

2010 előtt a kínai turisták átlagban 1.000 USD-t költöttek külföldi utazásaik során. 2012-ben már 32 %-kal többet és ezzel a növekedéssel Németország és USA után a 3. helyen állnak a turisták külföldön elköltött pénzösszegét tekintve.

Jelenleg a kínai turisták 148 úti cél közül választhatnak, amiben természetesen benne vannak a magyarországi látnivalók is.

2012-ben a Kínába határbelépő éjszakák száma 5.740.000 fő volt. Ez az évi határbelépések számát tekintve a világ 5%-át adja. Jelenleg a világ 3. idegenforgalmi fogadó országa.

2012-ben a kínai belföldi turizmus 10% növekedést ért el

A kínai-magyar turisztikai adatokat tekintve megtudtuk, hogy 2012-ben a Kínába utazó magyarok száma 17.000 fő volt és ez 3,8% növekedést jelent.

A első úti célként Magyarországra érkező kínai állampolgárok száma az elmúlt évben 22 ezer fő, ez 4,8% növekedés. A 2 ország közötti turisztikai kapcsolat folyamatosan fejlődik.

Kínában az országon belüli turisztikai területek és látnivalók száma 20.900. A turizmus, idegenforgalom és vendéglátás területén foglalkoztatottak száma 13.500.000 fő.

2013-ban a kínai belföldi turizmus terén 10% növekedést várnak.

Ez év január 1-től Peking és Sanghaj repülőtere megnyitotta 45 országnak – köztük Magyarországnak –  a 3. országbeli vízummal és repülőjeggyel rendelkező külföldi állampolgároknak a 72 órás határbelépési tartózkodási engedélyét.

Ezt követően került sor a majdnem 1 órás filmvetítésre. Ez idő alatt éppen annyi információt kaptunk Sanghaj, Hangzhou, Guilin, Xian, Peking városokról, a legnépszerűbb úti célokról, hogy kedvünk támadjon szinte már másnap nekivágni az útnak. Hamarosan a tv nézők is ellátogathatnak – még ha virtuálisan is – ezekbe a városokba.

(asiamania)

Itt lehet hozzászólni!

ELTE Konfuciusz Intézet