Élményturizmus a japán teaültetvényeken

2010. július 8. 0:15

A Felkelő Nap országának egyik leghíresebb teatermő vidéke az egykori fővárostól délre fekvő Uji. A hatalmas ültetvényekkel körülvett település – kihasználva adottságait – 2008-ban új programmal gazdagította a japán idegenforgalmi kínálatot: szüretre invitálta a turistákat, ahol a résztvevők élőben is megtapasztalhatták a híres zöldtea-őrlemény, a matcha készítésének menetét. Kyōto város Wadzuka kerületébe idén már számos tea témájú elfoglaltsággal csábítják az utazókat.

Uji város Kyōto prefektúra második legnagyobb települése, az egykori fővárostól mintegy 30 percnyi autóútra található. Turisztikai vonzerejét eddig leginkább a “vidéki környezetben töltött nyugalmas hétvége” és az “ökotúra” témák jelentették. 3 évvel ezelőtt az Obubu Teakert tulajdonosai egy helyi utazási irodával közösen az élményturizmus égisze alatt meghirdették a teaszüretelést és matcha készítést kínáló programjukat. A körülbelül 592 hektáros teatermő terület egy részén abban az évben 15 vendég segédkezett a levelek leszedésében, egy évre rá pedig már 150 turistát fogadtak. Mára az idegenforgalom e fajtája jól menő üzletté nőtte ki magát.

A résztvevők a levelek leszedését és szétválogatását követően kézi őrlővel igazi matcha teát készíthetnek. A folyamat végére számos információval gazdagodnak, a munka során élménydús tapasztalatokra tehetnek szert – írja a Mainichi Shimbun

A válogatott tealevelekből készített zöldtea-por (抹茶 – matcha) több mint 800 éve játszik fontos szerepet a japán kultúrában. Az eredetileg Kínából érkező cserjék leveleit először, mint gyógyszert alkalmazták, majd a szamurájok korában – a cha-no-yu teaceremónia által – fokozatosan a mindennapok részévé vált. Uji környéke Ashikaga Yoshimitsu (1358–1408) sógun hatalomra jutása után lett az ország egyik legkiemelkedőbb teatermő vidéke.

Habár a szigetországi teacserjék ugyanazon eredettel rendelkeznek mint az indiai és kínai teák, a Japánban kifejlesztett termelési eljárásoknak köszönhetően teljesen egyedivé vált. Többek között ezeknek a metódusoknak tudható be a japán teák különleges íze és aromája. Az őrölt zöldteát manapság már ételekhez is felhasználják és külföldön is egyre népszerűbb.

Szerző:

Hegyi Attila

http://oriens.hu/magyarhirek/2010majus/turistak_a_japan_teaultetvenyen

Itt lehet hozzászólni!

ELTE Konfuciusz Intézet